Leuk dat je een kijkje komt nemen! Klik op één van de bewoners hieronder of scroll naar beneden.

Mannetje: een hengst.
Vrouwtje: een ezelin.
Jong: een veulen.
Wij zijn vriendelijke en rustige werkdieren. Op boerderijen werden we vooral gebruikt om zware karren te trekken en het land om te ploegen. Sommigen van ons worden wel 1.65 meter hoog en 500 kilo zwaar. Dat is even groot als een paard.In een klein deel van Afrika (Somalië, Ethiopië) wonen nog wilde ezels, onze achterneefjes. Ze zijn een ernstig bedreigde diersoort waar er nog maar ongeveer 200 van over zijn. Er wordt helaas flink op ze gejaagd.
Bewoners van Kinderboerderij de Goffert
Wij zijn Lana (donkergrijs), Selma (lichtgrijs) en Nora (bruin). We wonen samen bij de stal achterin de kinderboerderij. Nora is de jongste van ons en kan het allerleukst poseren voor foto’s. Lana is haar moeder en Selma haar tante. We houden alledrie van aandacht en vinden het fijn om door je geaaid te worden.
Wij eten het liefst …
… een baal hooi of gras. Een appeltje, wortel of maïskolf vinden we een lekker tussendoortje. Eikels, kruisbessen en klimop mag je ons nooit voeren. Die zijn giftig voor ons en daar worden we erg ziek van.
Wist je dat …
… een vrouwelijk ezel een “ezelin” heet?
… er in veel landen op ezels wordt gereden, maar dat eigenlijk helemaal niet goed is voor onze rug?
… wij iedere ochtend laten horen hoe hard we kunnen “balken”? iiiii-aaaaa!



Mannetje: een stier.
Vrouwtje: een koe.
Jong: een kalf.
Wij zijn één van de kleinste soorten runderen ter wereld. We worden eigenlijk niet veel gebruikt op boerderijen omdat we zo weinig melk geven en klein zijn. Toch worden we veel door mensen gehouden voor onze lieve uitstraling en ons karakter.Onze overgrootouders komen uit Dahomey, een Afrikaans land wat tegenwoordig Benin heet. Maar ondertussen loeien wij gewoon in het Nederlands: boeeee!
Bewoners van Kinderboerderij de Goffert
Ik ben Lara de koe. Ik woon samen met mijn moeder Luca achterin de kinderboerderij. Wij hebben een paar grote weilanden waar we eindeloos mogen grazen. Ik lijk heel veel op mijn moeder maar er zijn wel wat verschillen. Kun jij zien wie wie is? Hint: mijn moeder heeft iets grotere hoorns dan ik. En we hebben ook nog een verschillend oormerk.
Wij eten het liefst …
… de hele dag gras. In de winter is er weinig gras, dus dan eten we hooi. Als toetje lusten we ook graag appels, bieten, knollen en aardappelen.
Wist je dat …
… we wel 100 liter water per dag kunnen drinken? Dat zijn 300 glazen water!
… je niet aan de hoorns kunt zien of een rund een stier of koe is? Wij zijn twee koeien en we hebben ook hoorns!
… onze familie niet alleen uit zwarte Dahomey runderen bestaat maar ook uit bonte in allerlei kleuren?



Mannetje: een bok.
Vrouwtje: een hinde.
Jong: een kalf.
Wij damherten zijn bruin met witte herten. We zijn iets groter dan reeën maar iets kleiner dan edelherten. Veel mensen noemen onze vrouwtjes “reeën” maar dat klopt eigenlijk niet, de ree is een andere diersoort. Je kunt ons damherten herkennen aan het bijzondere gewei van onze bok. Aan de uiteinden van zijn gewei zijn de takken aan elkaar verbonden door “platen”. Alleen de bokken hebben geweien, dus je kunt de vrouwtjes en mannetjes makkelijk herkennen. In augustus en september gaat onze bok tegen bomen schuren om de harige laag van zijn gewei eraf te wrijven. De bast van de boom raakt hierdoor beschadigd, misschien heb je dat wel eens gezien in het bos?
Bewoners van Kinderboerderij de Goffert
Wij wonen als kudde helemaal achterin de kinderboerderij. We hebben een mooie hoek met veel boomstammen als schutplek. Onze roedel (zo noem je een groep damherten) wordt geleid door de bok die hier al jaren woont. Al zijn vorige geweien hangen aan het hoofdgebouw. De rest van onze roedel bestaat op dit moment uit 3 hindes en 3 jonge herten. Als je goed naar ons kijkt zie je waarschijnlijk zelfs welk jong bij welke moeder hoort.
Wij eten het liefst …
… maïskorrels en hooi. Soms krijgen we ook wat brood maar dat mag je ons nooit zelf voeren, dan kunnen we er erg ziek van worden. In het wild eten we ook graag bessen, eikels, wortels en snoepen we soms een appeltje van je boom af.
Wist je dat …
… ons gewei ieder jaar wordt afgeworpen (er af valt), en er dus ieder jaar een nieuwe groeit?
… wij heel goed kunnen zwemmen?
… Bambi helemaal geen damhert is, maar een muildierhert? Dat is onze familie uit west Amerika.


Mannetje: een ram.
Vrouwtje: een ooi.
Jong: een lam of lammetje.
Wij zijn de familie “Bèhh”. Als je goed kijkt ziet je dat we niet één soort schaap zijn, maar drie verschillende soorten! Wij zijn de kleinste soort: de Ouessant schapen. We hebben een lekker wollige bruine, witte of zwarte vacht. De Zwartbles en Coburger schapen zijn een stuk groter dan wij. Je kunt ze makkelijk uit elkaar houden: Zwartblessen zijn zwart met een witte stip (dat noem je een bles) op hun voorhoofd en de Coburger schapen hebben een witte of bruine vacht.
Wij Ouessant schapen komen oorspronkelijk uit Frankrijk. De Coburger schapen komen uit Duitsland en Zwartbles schapen uit Nederland. Maar we verstaan elkaar allemaal goed! Bèèh! Baah!
Bewoners van Kinderboerderij de Goffert
De Coburger en Zwartbles schapen wonen bij elkaar in de weide. Ze zijn ongeveer met zessen. Hun negen lammetjes staan in een andere wei. Heb je al gezien hoe groot ze zijn geworden? Wij Ouessantschapen wonen meestal in het weiland naast de kippen. We zijn niet met zoveel, maar we hebben er nu een paar hele lieve lammetjes bij.
Wij eten het liefst …
… gras en kruiden, we zijn hele goede grasmaaiers! In de winter is er veel minder gras dus dan krijgen we iedere dag hooi.
Wist je dat …
… onze wol ieder jaar wordt afgeschoren zodat we schoon en gezond blijven?
… onze groepen vooral uit ooien bestaan? De rammen herken je aan hun grotere hoorns.
… we hele harde schedels hebben waarmee we tegen elkaar slaan om te spelen en te vechten?
Mannetje: een kater.
Vrouwtje: een poes.
Jong: een kitten.
Katten worden al 3000 jaar als huisdier gehouden. Ook zijn ze hele fijne boerderijdieren omdat ze de muizen vangen die in het hooi, stro en voer gaan wonen. De woorden “kat”, “kater” en “poes” worden veel door elkaar gebruikt, maar eigenlijk heten mannetjeskatten katers en de vrouwtjeskatten poezen. Er zijn veel bekende katten. Denk maar eens aan Garfield, Tom, Sylvester en de Jeweetwelkater.
Bewoners van Kinderboerderij de Goffert
Wij zijn Bontje en Tommie. Ik, Bontje ben een poes van ongeveer 6 zes jaar oud. Ik heet bontje omdat ik zo’n mooie gekleurde vacht heb. Ik ben niet geboren op de kinderboerderij maar ben “aan komen waaien”. De medewerkers van de kinderboerderij vonden mij zo leuk dat ze nog een kat wilden. Toen is Tommie er als kleine kitten bij gekomen. Tommie is nu ongeveer 4 jaar oud en is ondertussen een mooie rode kater geworden.
Wij vinden het allebei fijn om geaaid te worden maar we willen niet worden opgepakt. Let altijd goed op wanneer je ons aait want we kunnen lelijk uithalen als we het niet fijn vinden, bijvoorbeeld als je ons over onze buik aait.
Wij eten het liefst …
… kattenbrokjes. Af en toe vangen we een muis of een klein vogeltje. Die peuzelen we dan helemaal op, ook de botten en de veren.
Wist je dat …
… lapjeskatten, zoals Bontje, altijd vrouwtjes zijn?
… katten heel goed in het donker kunnen zien omdat ze hun ogen aanpassen aan het licht?
… je ook andere katten op de kinderboerderij tegen komt? Zij komen af en toe wat brokjes stelen en aandacht vragen.
Mannetje: een hengst.
Vrouwtje: een merrie.
Jong: een veulen.
Wij komen in veel soorten en maten. Oorspronkelijk leefden wij op de steppe, dat zijn droge en voedselarme gebieden. Ondertussen zijn we over de hele wereld verspreid en worden we veel als boerderijdier gebruikt. Net als ezels zijn we heel erg sterk en kunnen we zware karren trekken. Tegenwoordig worden veel van onze taken door tractors overgenomen. Toch worden we nog heel veel gehouden om op te rijden. Er zijn ondertussen héél veel verschillende paardenrassen. Bijvoorbeeld: Shetlanders, Haflingers, Appaloosas, Arabieren, IJslanders, Friezen, Fjorden, KWPNers en Quarter Horses. Veel mensen noemen baby-paarden pony’s maar dat klopt eigenlijk niet. Een “pony” is een volwassen paard tot 148 centimeter hoog.
Bewoners van Kinderboerderij de Goffert
Ik ben Carolientje, en ik woon hier samen met Wendy. Ik ben een Shetland pony en ik ben al meer dan dertig jaar oud. Dat is voor paarden al behoorlijk bejaard. Wendy is een Fjord van ongeveer 23 jaar oud. Zij is veel groter dan ik en je herkent haar aan haar mooie blonde vacht met blonde-zwarte manen.
Wij eten het liefst …
… gras. Omdat we met onze voeten het weiland snel kapot lopen groeit er meestal niet veel gras bij ons. Daarom krijgen we veel hooi en brokken bijgevoerd. Als toetje zijn we dol op wortels, appels, stukken groente of een boterham. Maar dat mag je ons nooit zelf geven, dan kunnen we er heel erg ziek van worden.
Wist je dat …
… we kunnen “flemen” om nóg beter te kunnen ruiken? We duwen onze bovenlip omhoog en strekken onze nek zo ver als we kunnen.
… het oudste paard ooit 62 jaar is geworden? Gemiddeld worden we ongeveer 25 jaar.
… we staand slapen? We houden dan één been omhoog en staan “op rust”.
Mannetje: een beer.
Vrouwtje: een zeug.
Jong: een big of biggetje.
Wij stammen af van de wilde zwijnen. Al duizenden jaren geleden werden we een favoriet dier voor veel boeren omdat we veel vlees produceren. Ook zijn we heel goed in het zoeken van truffels (paddenstoelen) en wordt ons haar gebruikt om borstels, bezems en kwasten te maken. Sommige varkens worden als huisdier gehouden, maar we wonen liever buiten.
We zijn de hele dag op zoek naar eten. Onze ogen zijn niet zo goed maar we kunnen goed zoeken door in de grond te wroeten met onze neus. De rest van de dag liggen we lekker te luieren, het liefst rollen we in de modder.
Bewoners van Kinderboerderij de Goffert
Knor! Ik ben Ien het varken. Ik heb een ruwe vacht maar ik vind het wel fijn om geaaid te worden. Ik hou van aandacht, viezigheid en eten. Als er een kippenei kapot gaat mag ik hem meestal hebben. Die smikkel ik in één hap op!
Wij eten het liefst …
… alles! Wij vinden bijna alles heel erg lekker. In het wild eten we allerlei groenten, aardappelen, paddenstoelen, fruit, bloemen maar ook eieren, insecten en vis. Het afval van groenten fruit dat mensen weggooien vinden wij juist lekker.
Wist je dat …
… je onze platte neus een “wroetschijf” noemt?
… wij hele intelligente dieren zijn en we allerlei trucjes kunnen leren?
… we heel hard kunnen gillen als we heel blij of bang zijn?
Mannetje: een ganzerik of gent.
Vrouwtje: een gans.
Jong: een kuiken.
Wij zijn grote vogels die goed kunnen vliegen en zwemmen, net als onze achterneven de eenden en de zwanen. Omdat wij grote, sterke poten hebben kunnen we ook goed op het land leven. We worden al heel lang als boerderijdier gehouden en er wordt ook flink op ons gejaagd. Onze donsveren worden gebruikt in kussens en dekbedden en onze slagpennen (het harde deel van de veer) werden al ongeveer 5000 jaar geleden gebruikt om mee te schrijven. Ook zijn er veel mensen die onze lever lekker vinden.
Wij ganzen wonen eigenlijk in het noordpoolgebied. We zijn trekvogels, dat betekent dat we ieder jaar naar het zuiden vliegen om te overwinteren. Daarom zie je onze wilde neven en nichten in het najaar heel veel in Nederland, maar zijn ze in het voorjaar weer vertrokken. Maar op de kinderboerderij wordt zo goed voor ons gezorgd dat wij niet meer weg willen. We blijven het hele jaar door hier!
Bewoners van Kinderboerderij de Goffert
Onze troep (zo noem je een groep ganzen) bestaat vooral uit witte boerenganzen. We wonen samen met een paar grauwe ganzen en heel veel eenden. Rond onze voedertijd klapperen we flink met onze vleugels en maken we enthousiast geluid: gak gak gak gak!
Wij eten het liefst …
… gras. We lijken misschien niet op koeien, maar we zijn allebei gras grazers. We lusten ook graag granen en groenten zoals andijvie of wortel. Op de kinderboerderij krijgen we vaak brokken waar graan, gras, groente en veel eiwit in zit. We eten ook nog grit, dat zijn harde schelpjes of steentjes. De kalk die daarin zit gebruiken we om een harde eierschaal te maken.
Wist je dat …
… we met zijn allen in de vorm van een “V” vliegen zodat we sneller en makkelijker kunnen vliegen?
… onze dames ongeveer 1x per week een ei leggen, en je dit prima kunt eten als je hem minstens 15 minuten kookt? Korter koken is ongezond want veel van onze eieren bevatten de salmonella bacterie.
… we hele goede wakers zijn? Als er ’s nachts een inbreker is gaan wij flink kabaal maken!
Mannetje: een
Vrouwtje: een
Jong: een
…
Bewoners van Kinderboerderij de Goffert
…
Wij eten het liefst …
…
Wist je dat …
…
…
…
Mannetje: een haan.
Vrouwtje: een hen.
Jong: een kuiken.
Al bijna 5000 jaar leven wij samen met mensen. We worden met name gehouden omdat onze hennen bijna iedere dag een ei leggen. Ook eten mensen ons graag op zodra we groot zijn. Tegenwoordig zijn we ook weer populaire huisdieren. We zien er misschien niet knuffelig uit maar we zijn heel lief als je ons genoeg aandacht geeft.
Wij kippenhennen leggen bijna iedere dag een ei. Als er een haan in de toom zit (zo noem je een groep kippen) worden de eieren bevrucht en kunnen we ze binnen 3 weken uitbroeden. Dan komt er een schattig kuiken uit. Zonder haan worden de eieren niet bevrucht en groeit er geen kuiken. Dan wordt het ei vaak door mensen weggenomen en opgegeten.
Bewoners van Kinderboerderij de Goffert
We wonen met ongeveer 30 leghennen in het grote kippenverblijf voorin de kinderboerderij. Je herkent ons aan onze rood-oranje veren. ’s Nachts zitten we allemaal binnen en zitten we het liefst op een stok. In de ochtend leggen we ons ei en daarna gaan we naar buiten om te scharrelen.
Naast de kalkoenen wonen ook nog een Noord-Hollandse Blauwe hen en haan. Zij zijn een stuk groter dan wij en ze hebben een mooi zwart-blauw-wit verendek.
Verderop in de kinderboerderij woont ook nog één Ayam Cemani haan. Dat is een heel bijzondere kip die helemaal pikzwart is. Ayam Cerani hennen leggen zelfs volledig zwarte eieren!
In de grote volière (vogelhuis) wonen soms ook nog andere kippensoorten. Kom maar eens kijken!
Wij eten het liefst …
… zaden, wormen en insecten. We scharrelen de hele dag rond op zoek naar eten. Je ziet ons dan in de grond pikken en met onze poten over de grond schrapen. We eten ook nog grit, dat zijn harde schelpjes of steentjes. De kalk die daarin zit gebruiken we om een harde eierschaal te maken.
Wist je dat …
… we een duidelijke “pikorde” hebben? De haan pikt ons allemaal op de kop. Dat doet geen pijn maar geeft aan dat hij de baas is. De belangrijkste hen pikt iedereen behalve de haan. Zo gaat het door tot iedere hen weet op welke plaats ze staat. De belangrijkste van ons mogen als eerste eten en drinken, en ze hebben de beste slaapplekken.
… wilde kippen ’s nachts in bomen slapen?
… we onze bevruchte eieren meerdere keren per dag omrollen? Zo zorgen we ervoor dat het kuiken niet aan de eischaal plakt.
Mannetje: een
Vrouwtje: een
Jong: een
…
Bewoners van Kinderboerderij de Goffert
…
Wij eten het liefst …
…
Wist je dat …
…
…
…
Mannetje: een
Vrouwtje: een
Jong: een
…
Bewoners van Kinderboerderij de Goffert
…
Wij eten het liefst …
…
Wist je dat …
…
…
…