Home » Huisregels

Huisregels

Niet voeren!

De geiten een boterham voeren of groente meenemen voor de konijnen van de kinderboerderij. Het lijkt zo leuk om de dieren te voeren. Maar heeft u er weleens bij stilgestaan dat het voor de dieren lang niet altijd gezond is en er zelfs dieren aan overlijden? En weet u ook dat het eigenlijk verboden is om keukenafval te voeren aan dieren?

Uitgebalanceerd dieet Dieren op de kinderboerderij hebben elk een eigen dieet. Sommige dieren krijgen brokjes, andere dieren krijgen groente of hooi. Het dieet van de dieren sluit aan bij hun voederbehoefte. De dieren krijgen dus niet meer te eten dan dat ze nodig hebben. Ook controleren de medewerkers van de kinderboerderij of het voedsel nog goed is. Is het brood niet beschimmeld en is de groente niet verrot? En soms is het meegebrachte eten helemaal niet geschikt voor dieren.

Zieke en dode dieren Helaas gebeurt het regelmatig dat dieren van de kinderboerderij overlijden door het goedbedoelde voeren van bezoekers. Sommige dieren, zoals geiten en paarden, overeten zich van al het voedsel dat ze aangeboden krijgen. Hierdoor worden ze te dik en kunnen erg ziek worden. Bij herkauwers (geiten, schapen en koeien) kan teveel of verkeerd voedsel resulteren in pensverzuring (‘voedselvergiftiging’). Hier kunnen ze aan overlijden. En paarden kunnen koliek krijgen van aardappelschillen en vers brood, maar ook van beschimmeld brood.

Controleren Voor bezoekers van de kinderboerderij is het heel leuk om de dieren te voeren. Maar de medewerkers van de kinderboerderij kunnen niet controleren of en hoeveel voer de dieren van de bezoekers gevoerd krijgen. En ook niet of de dieren per ongeluk verpakkingen, zoals plastic zakjes aanvreten die in de wei achtergelaten worden. Daarom is er op sommige kinderboerderijen een bak te vinden waarin bezoekers hun meegebrachte voer voor de dieren kunnen doen. De kinderboerderij kan dan zelf controleren of ze het voer mogen gebruiken voor de dieren. Op andere kinderboerderijen kan voor een klein bedrag voer gekocht worden wat gevoerd mag worden aan de dieren, zoals grasbrok of maïs. Dat voer is geschikt voor de dieren en… u steunt ook nog eens de kinderboerderij ermee door het te kopen!

Opdringerig Nog een reden om de dieren van de kinderboerderij niet te voeren: soms worden de dieren ook opdringerig als ze steeds gevoerd worden. Ze verwachten wat lekkers te krijgen van de bezoekers en vooral de geiten staan dan graag vooraan. Of ze gaan zelfs tegen bezoekers op staan. Dat kan voor volwassen mensen al vervelend zijn, voor (kleine) kinderen is het natuurlijk nog veel vervelender! Zij kunnen door dit opdringerige gedrag angstig worden voor de dieren.

Verboden Veel kinderboerderijen hebben in hun huisregels allang staan dat de dieren niet gevoerd mogen worden. Dat is niet alleen om bovenstaande redenen. Het is namelijk zelfs verboden om keukenafval en etensresten naar de kinderboerderij mee te nemen en te voeren aan de dieren. Deze regeling werd in 2003 ingevoerd om dierziektes, zoals de varkensperst of MKZ, te voorkomen. Zo is in 2006 varkenspest ontstaan in Duitsland doordat een boer zijn varkens keukenafval voerde. Hierna moesten honderden varkens afgemaakt worden. Om dit te voorkomen, heeft de overheid al in 2003 besloten dat aan vee geen keukenafval en etensresten gevoerd mogen worden.

Geniet van uw bezoek aan de kinderboerderij, maar doe uw oude brood en ander groen afval in de GFT-bak.