Doelstelling Kinderboerderij Hertenkamp De Goffert
Bezoekers van alle leeftijden in contact brengen met dieren, natuur, milieu en met elkaar door middel van educatie, voorlichting, sociaal-cultureel werk, recreatie of therapie.
De Kinderboerderij heeft daarnaast verschillende functies:
Educatieve- en voorlichtende functie
Dit bestaat uit het geven van achtergrondinformatie en het participeren in projecten van scholen op gebied van dieren en milieu. De kinderboerderij wordt veel bezocht door scholen uit geheel Nijmegen en zelfs van daarbuiten.
Op de boerderij is een educatieve route voor kinderen, waar ze m.b.v. een vragenlijst meer over de dieren te weten komen.
Sociaal-culturele functie
De kinderboerderij is een ontmoetingsplaats voor veel mensen uit Nijmegen en omgeving. Elk jaar mogen wij zo’n 75.000 bezoekers ontvangen. Er kan daarom met trots gezegd worden dat wij een regionale functie vervullen.
Recreatieve functie
De kinderboerderij biedt mogelijkheden voor een zinvolle vrijetijdsbesteding, waarin het dier centraal staat. Deze vrijetijdsbesteding varieert van regelmatig bezoek tot actief meewerken aan activiteiten. In het weekend werken veel kinderen mee bij de verzorging van de dieren. De kinderboerderij heeft daarnaast een kleine ruimte met speelvoorzieningen.
Werken op kinderboerderij
De kinderboerderij wordt beheerd door een team van drie begeleiders, huishoudelijk medewerkers, dierenverzorgers en een aantal vrijwilligers. Daarnaast werken op de kinderboerderij dagelijks ongeveer 20 cliënten van de Driestroom.
Werkzaamheden
Centraal op de boerderij staat natuurlijk het verzorgen van de dieren. Voeren en water geven, het uitmesten van stallen en het schoonmaken van hokken zijn dan ook dagelijkse werkzaamheden. Sommige dieren worden geborsteld. Cliënten breken brood voor de dieren, rapen en verkopen eieren, rijgen pinda’s of doen andere seizoensgebonden activiteiten.
Het onderhouden van het terrein
Cliënten zorgen zelf voor onderhoud van het groen; dit betekent dat ze naast harken en schoffelen ook takken moeten snoeien en opruimen. Zowel binnen als buiten het terrein wordt de tuin onderhouden. Ook wordt er hout gezaagd. Dit hout wordt verkocht als openhaardhout. In samenwerking met gemeente Nijmegen is er een zwerfvuilteam opgesteld. Zij houden het terrein rondom de boerderij schoon en legen ook prullenbakken.
Huishoudelijke werkzaamheden
Cliënten zetten koffie voor de medewerkers en verzorgen de lunch. Bezoekers kunnen tegen betaling een kopje koffie krijgen. Cliënten verkopen limonade en chips aan de kinderen. Verder houdt dit team de kantine, de keuken en de toiletten schoon.
Voeren
De geiten een boterham voeren of groente meenemen voor de konijnen van de kinderboerderij. Het lijkt zo leuk om de dieren te voeren. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat het voor de dieren lang niet altijd gezond is en er zelfs dieren aan overlijden? En weet je ook dat het eigenlijk verboden is om keukenafval te voeren aan dieren?
Uitgebalanceerd dieet
Dieren op de kinderboerderij hebben elk een eigen dieet. Sommige dieren krijgen brokjes, andere dieren krijgen groente of hooi. Het dieet van de dieren sluit aan bij hun voederbehoefte. De dieren krijgen dus niet meer te eten dan dat ze nodig hebben. Ook controleren de medewerkers van de kinderboerderij of het voedsel wat binnenkomt – door bezoekers/ de bakker en groenteboer – nog goed is. Is het brood niet beschimmeld en is de groente niet verrot? En soms is het meegebrachte eten helemaal niet geschikt voor dieren.
Zieke en dode dieren
Helaas gebeurt het regelmatig dat dieren van de kinderboerderij overlijden door het goedbedoelde voeren van bezoekers. Sommige dieren, zoals geiten en paarden, overeten zich van al het voedsel dat ze aangeboden krijgen. Hierdoor worden ze te dik en kunnen erg ziek worden. Bij herkauwers (geiten, schapen en koeien) kan teveel of verkeerd voedsel resulteren in pensverzuring (voedselvergiftiging). Hier kunnen ze aan overlijden. En paarden kunnen koliek krijgen van aardappelschillen en vers brood, maar ook van beschimmeld brood.
Controleren
Voor bezoekers van de kinderboerderij is het heel leuk om de dieren te voeren. Maar de medewerkers van de kinderboerderij kunnen niet controleren of en hoeveel voer de dieren van de bezoekers gevoerd krijgen. En ook niet of de dieren per ongeluk verpakkingen, zoals plastic zakjes aanvreten die in de wei achtergelaten worden. Wat uiteindelijk resulteert in ziekte en een duur bezoek van de dierenarts.
Opdringerig
Nog een reden om de dieren van de kinderboerderij niet te voeren: soms worden de dieren ook opdringerig als ze steeds gevoerd worden. Ze verwachten wat lekkers te krijgen van de bezoekers en vooral de geiten staan dan graag vooraan. Of ze gaan zelfs tegen bezoekers op staan. Dat kan voor volwassen mensen al vervelend zijn, voor (kleine) kinderen is het natuurlijk nog veel vervelender! Zij kunnen door dit opdringerige gedrag angstig worden voor de dieren.
Verboden
Veel kinderboerderijen hebben in hun huisregels allang staan dat de dieren niet gevoerd mogen worden. Dat is niet alleen om bovenstaande redenen. Het is namelijk zelfs verboden om keukenafval en etensresten naar de kinderboerderij mee te nemen en te voeren aan de dieren. Deze regeling werd in 2003 ingevoerd om dierziektes, zoals de varkensperst of MKZ, te voorkomen. Zo is in 2006 varkenspest ontstaan in Duitsland doordat een boer zijn varkens keukenafval voerde. Hierna moesten honderden varkens afgemaakt worden. Om dit te voorkomen, heeft de overheid al in 2003 besloten dat aan vee geen keukenafval en etensresten gevoerd mogen worden.
Bron: https://www.levendehave.nl/dierenwikis/algemeen/regeling-verbod-gebruik-keukenafval-en-etensresten-diervoer
Kortom: Geniet van uw bezoek aan de kinderboerderij, maar doe uw oude brood en ander groen afval in de GFT-bak. Dat is wel zo fijn voor de dieren, de medewerkers en niet te vergeten.. de andere bezoekers!